WE specials: Roli gyűjteménye

Written by GaBriel Zalaba. Posted in Videojátékok

Tagged:

Published on június 14, 2012 with No Comments

Roli Tomb Raider gyűjteményére a sorozat hivatalos Tumblr blogján leltünk rá, és ezt követően azonnal igyekeztünk vele felvenni a kapcsolatot. Szerencsére Facebookon azonnal megtaláltuk (a Lara Croftos borítókép alapján nem volt nehéz) és felkértük őt, hogy mutassa be a kollekcióját, illetve mesélje el, hogy honnan indult a széria iránti rajongása.

Az egész 1998 végén kezdődött: az egyik televíziós műsorban a PlayStation játékokról volt szó, és mivel csak PlayStationünk volt akkoriban, ezért nagyon érdekelt, hogy milyen játékokat mutatnak, ajánlanak. Közte volt egy bizonyos lövöldözős/kincskeresős/ügyességi játék, ami azért fogott meg, mert egy csinos női főszereplője volt, és nem csak lőni lehetett vele, hanem még akrobatikus mutatványokat is tudott, sőt gondolkodni kellett benne. Bár hozzátették, hogy nagyon nehéz egy kaland, de végül bemondták a játék nevét is, Tomb Raider 3-nak hívták. Másnap kikölcsönöztük – na, innentől már nem volt megállás… Addig „szenvedtünk” vele, amíg végig nem vittük: több hónapig tartott a játék első végigjátszása. Utána jött a TR1-2, majd így bekapcsolódva a szériába már ’99-ben vártuk a TR4-et, s így tovább.

Elsőre megfogott Lara karakteres megjelenése, és stílusa, a játékmenet, (amit szerintem akkoriban nem is lehetett volna már überelni) hangok, zene – egyszóval minden. Ahogy cseperedtem, úgy gabalyodtam bele egyre jobban a Tomb Raider világába, és az egyik nap már azt vettem észre, hogy a TR az egyik „éltető elemem”. Így hát nem csak a játékok, de minden más elkezdett érdekelni Lara és a játék iránt. Eleinte csak újságcikkeim voltak, poszterek, majd figurák. (Emlékszem, hogy amikor apám beállított egy Lara figurával, teljesen extázisba estem. ) Majd szépen lassan meglettek a játékok eredetiben PS-re, aztán már voltak különféle holmijaim ismerősöktől is.

Kicsivel később megismerkedtem az internettel, és az aukciós oldalakkal. Rögtön a TR-t írtam be a keresőbe, és mikor kiadott olyan holmikat, amik még nem voltak meg, és viszonylag olcsók voltak, rögtön regisztráltam, majd lassacskán megvettem mindent, amit szerettem volna. Innentől már tényleg nem volt megállás, szinte minden zsebpénzemet TR-re költöttem.
Ám nem csak aukciós oldalakról, hanem internetes boltokból, utazásokból, barátoktól, ismerősöktől, régi TR rajongóktól is szerzek/kapok ám különböző dolgokat. Mindegyik a szívembe lopta magát, hol ezért, hol azért. Egy vitrinben tárolok gyűjtögetésem elejétől mindent, ami mára kinőtte magát, úgyhogy lassan ideje lenne beruházni még egyre.
Gyűjteményemben világ több pontjából is találhatók „ereklyék”, mint pl. USA-ból, Angliából, Németországból, Olaszországból, Japánból, Kínából, Franciaországból. Egy-kettőt elég érdekes volt beszerezni. Most épp Kínából érkezett meg az ottani hivatalos Tomb Raider Legend gyűjtői kiadása.

Kollekciómban találhatók különböző játékok (PC, PSX, PS2, PS3, DC, Sega Saturn, N-Gage, Gameboy platformokra), filmek, törölközők, takaró, karóra, kb. 30 poszter, figurák, kártyák, könyvek, újságok, pólók, zokni, bögre, egér, füzetek, képeslapok, képregények, regények, emblémák, és így tovább. Ezek zöme igazi ritkaság, van, amit már szinte lehetetlen beszerezni. Ezért nagyon örülök neki, hogy sokszor jókor voltam jó helyen!
És persze, (szerintem) mint minden gyűjtőnek, nekem is megvannak a kedvenceim! Íme:

  • 2500 darabszámig limitált Angel of Darkness kb. 38 cm-es szobor Németországból
  • The Last Revelation Millenium Edition (USA), ami egy korlátolt példányszámú képregényt, ólomszobrot és kártyát is tartalmaz többek között
  • Angel of Darkness (USA) kiadás hologramos dobozzal
  • Kínai Tomb Raider Legend gyűjtői kiadás. A csomag tartalmaz egy exkluzív figurát, 176 oldalas guide-ot (persze kínaiul), matricákat, keményfedeles könyvet, amiben kínai Lara cosplayerek vannak, és természetesen magát a játékot… Mindezt egy hihetetlenül szép dobozban.
  • Tomb Raider Trilogy, ami az első 3 játék mellett egy nagy térképet, „levelet” Larától, és egérpadot is tartalmaz
  • Lethal and Loaded & Irresistible csomag, amely tartalmaz egy PSX matricát, Lara pólót, egérpadot, póker kártyát, 3 db nyomtatványt. (Ezt Sylon-nal cseréltük nemrég.)
  • Életnagyságú kétoldalas Legend poszter – egyik oldalán Lara, másik oldalán a hivatalos modell (ez azért a kedvencem, mert sokat vadásztam rá, míg végül meglett).

Ám ezeken felül még a figurák állnak hozzám a legközelebb.

Aztán sokan kérdik tőlem, hogy mégis mi a jó abban, ha egy játék megvan több példányban, vagy akár több nyelven?! Igazán erre nem tudok mit válaszolni egy kívülállónak, úgyse fogja megérteni… De ismételten csak azzal jönnék, hogy az igazi gyűjtők, fanatikusok biztos megértik s tudják, hogy mi a jó abban, ha egy játéknak már a borítója más, vagy épp nem sima, DVD tokos kiadás, hanem szép, igényes nagydobozos. Az még hagyján, hogy szemet gyönyörködtet, de büszkén tölt el, hogy be tudtad szerezni. Egyre több és több játék ritkább, és fokozatosan drágulnak is. Így tényleg büszkeséggel tölt el, hogy Neked már ott trónol a polcodon. (Igyekszek is mindet beszerezni, amit csak tudok – bár sokszor úgy vagyok vele, hogy pénzszűkében kétszer át kell gondolni, hogy mit vásárolok legközelebb.)
És hogy melyik a kedvenc játékom a sok közül? Nehéz kérdés, de talán a TR3-at mondanám, mint a legelső TR játékomat.

Ám nem csak játékokat gyűjtök, hanem pályákat is szerkesztek a TR5-höz kiadott Level Editorral, 2004 óta. Valamint adminisztrátora vagyok Magyarország legnagyobb, legtartalmasabb, és hivatalos TR rajongói oldalának, a TombRaiderS.hu-nak.
És hogy mik a terveim a jövőre nézve? Mindenképp begyűjteni még sok-sok figurát, és ritkább dolgokat. És persze tűkön ülve várom a TR következő részét!
Röviden-tömören ennyi lenne az én kis történetem. 🙂
Ja igen! És ha van eladó TR-es holmid, amit nem láttál a képeken, akkor ne habozz, keress meg bátran!

Roli gyűjteményének bővülését fórumunkon követheted nyomon.

No Comments

There are currently no comments on WE specials: Roli gyűjteménye. Perhaps you would like to add one of your own?

Leave a Comment